EĞİTİMKitapKÜLTÜR SANATÜniversite

Fahiş Fiyatlar Öğrencileri Kitapsız Bıraktı

Döviz kurlarındaki artış birçok sektörde hammadde ve ürün alımında sorunlara yol açtı.  Döviz kurlarındaki artıştan  olumsuz etkilenen sektörlerden bir tanesi de kâğıt ve mamulleri sektörü oldu.  Defter,kitap,dergi vb.. birçok üründe fahiş fiyat artışlarına neden  oldu. Fahiş fiyat artışlarını en büyük tepkilerden biri öğrencilerden geldi. Öğrenciler, özellikle ders kitaplarını gelen fahiş fiyat zamlarına karşı düşüncelerini aktardı.

Ülkemizde 2021 yılının son altı ayından itibaren başlayan döviz kurundaki dalgalanma pek çok sektörü ve işletmeleri olmuşuz yönde etkilemeye devam ediyor. Giyimden yiyeceğe, akaryakıttan ilaç masraflarına kadar birçok kalemde döviz kurundaki dalgalanma fahiş fiyat artışına sebep oldu. Bu durum işletmeleri zor duruma sokarken, ekonomik sıkıntı içinde okumaya çalışan öğrencileri de bir hayli etkileniyor. Üniversite öğrencileri ders kitaplarının ve notlarının pahalılığından dert yanıyor.

 Kâğıt ve mamullerinin fiyatlarının artmasıyla  kitapçılar, yazılı basını, matbaacıları ve öğrencileri kara kara düşündürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021’de en yüksek fiyat artışı yüzde 168 ile selülozik kâğıtlarda gerçekleştiğini belirtti.

TÜİK verilerine göre zam şampiyonu olan kâğıt ürünlerindeki fiyat artışları, matbaacıların sabit bir ücret belirlemesini engelliyor. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, kâğıt ve mamullerinin yurt dışı telif maliyetlerinin oldukça fazla olduğu anlattı. Kocatürk ; “2018 yılındaki dövizdeki %60-80 civarındaki artış yayıncılık sektörünün üretim maliyetlerinin kâğıttan, yurt dışı telif maliyetlerinin artışına neden oldu. Buna rağmen yayıncılar okurlarıyla arasındaki bağı da gözeterek başka sektörlerde olduğu gibi yüksek fiyat artışlarına gitmemeye özen gösterdiler. Bugün geçen yıla göre ortalama kitap fiyatlarına baktığımızda maliyetlerdeki artışa rağmen %22-25 civarında bir artış tespit etmekteyiz” ifade etti.

DAR GELİRLİ ÖĞRENCİ KİTABA ULAŞAMIYOR

Üniversite öğrenim gören öğrencilere kitap ve okul malzemelerindeki fahiş fiyat zamlarına yönelik sorularımızı yönettik ;

– Fahiş fiyat zamlarından önce üniversitede öğrenci kitapları ne kadar oluyordu, şimdi hangi fiyat alıyorsun ?

 Atatürk Üniversitesi’nde  öğrenim gören Aylin Sakaoğlu  ,kitap fiyatlarının %100 fiyat oranında artış gösterdiğini belirterek ; “Eskiden 25-30 TL ye ortalama  bir kitap alabiliyorduk ama şuan en düşük kitap 60 TL den başlıyor ve  üstüne çıkabiliyor.” İfadelerini kullandı.

Konu hakkında aynı soruları yönelttiğimiz Beyza Kul ; “Bundan birkaç ay öncesine kadar  30-40 TL bir fiyat veriyordum ama şimdi ise  minimum 80 TL ve üzeridir fiyat seklinde ödeme yapıyorum.” dedi.

– Bir dönemlik kitap harcamanız  kaç lirayı buluyor?

Sakaoğlu; bir dönemlik kitap harcamalarının 1000 TL i bulduğunu belirterek; “ Kitap okumayı  çok sevdim için ve bölümüm  gereği kitap masraflarım ortalama 1000 TL’yi buluyor.” şeklinde konuştu,

KUL bu soruya yönelik  görüşlerini şu şekilde belirterek ; “Bu tabi ki dönem  değişebiliyor. Bazen öncelik sırasına göre düzenleyip sonra alıyorum. Çünkü fiyat artışları nedeniyle alacağım bazı kitapları ertelemek zorunda kalabiliyorum .Ortalama bir fiyat söylersek eğer eskiden 40-60 Tl olan bir dönemlik kitaplar şuan  150 -200 TL arasında.”

ÖĞRENCİLER ; “PDF FİYATLARI DA CEBİMİZİ YAKIYOR”

Kitap ve kırtasiye malzemelerindeki fahiş fiyatları hakkında işletmelerle görüşlerini aldık.

Atatürk Üniversitesi’nde Copycenter işletmesinde çalışan Bekir Öztürk ile fiyat artışlarındaki düşüncelerini sorduk .Öztürk, fotokopi fiyatlarının  geçen seneye kıyasla yüzde 50 artığını  aynı zamanda toner fiyatlarında da ciddi bir artış olduğunu belirterek ; “Geçen sene bir sayfayı 10 kuruşa çekiyorduk, şu anda 25 kuruş oldu. Bu artışlar öğrencileri çok kötü  etkiledi. 10 lira vereceğine 15-20 lira veriyor. Öğrenciler de artık PDF üzerinden notlarına çalışmaya başladı. Çoğu öğrenci artık  pdf kullanıyor. Üniversite öğrencisinin tek ders için en az 35-40 lira ödemesi gerekiyor. Dönemde 6 ders alsa 200 lirayı buluyor. Bu durum öğrenci maddi olarak zorluyor. Birçok öğrenci, kitabı pdf olarak çıkartıyorlar. Bu durum patent ve telif hakkı söz konusu olan her türlü yapıt, (kitap, makale, teknik çizim, resim, çizelge, formül, şekil, vb. gibi öğeler) için, kaynak göstermenin yanı sıra, izin alınması gerekiyor. Öğrenciler mecburiyetten pdf  yöntemiyle ders çalışmayı  tercih ediyor ama  sistemin sıkıntılarından dolayı yine öğrenci mağdur duruma düşüyor.” şeklinde konuştu.

-Bu pahalılık devam ederse kitap yerine PDF’i tercih eder misiniz?

Kitap fiyatlarındaki artış nedeniyle pdf yöntemi ile ders çalışma yöntemini izleyen öğrencilere düşüncelerini sorduk. Üniversitede öğrenim gören Sakaoğlu, kitap fiyatlarındaki artış nedeniyle pdf yöntemiyle ders çalışmak zorunda kaldığını belirterek; “Pdf kullanmanın bir tercih değil ama bir zorunluluk olabileceğini düşüyorum .

Çünkü  kitap  fiyatları gerçekten çok çok artı. Her ne kadar yanlış olduğunu düşünsem de sistem buna iti .çok mecbur kaldıkça Pdf kullanabilirim.”

KUL , PDF yöntemine karşı olduğunu ancak kitap fiyatlarındaki artışın onu bu yönteme sürüklediğini belirterek; ”PDF yöntemiyle kitap okumaya ve ders çalışmaya çok karşı biriyim.pdf yöntemiyle ders çalışmanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum . her ne kadar pdf yöntemiyle ders çalışmaya karşı olsam da kitap fiyatlarındaki artış nedeniyle bu yönteme mecbur kaldık. Kitap fiyatları düştüğünde bu yöntemi kullanmam umarım kitap fiyatlarındaki artış en kısa zamanda biter .”ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici uygulamanızı kapatıp tekrar giriş yapmayı deneyiniz.