LİSEDEYKEN ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ ALAN GENÇ GİRİŞİMCİ ‘CEYLİN GÖZÜM’
Küçük yaşta kendi yeteneğinin farkına varan Mediyne Ceylin GÖZÜM , 16 yaşında olmasına rağmen Networkünü girişimcilik ve teknoloji alanında katıldığı yarışmalardan birçok başarı ve ödül ile zenginleştirerek geleceğin girişimcisi olma potansiyelini bünyesinde barındırıyor. İlk olarak adını Denizli Erbakır Fen Lisesi’nin düzenlendiği Türkiye’de ve Avrupa’da ilk olan Ulusal Lise Öğrencileri Hackathonu’nda, yurtlarda ikamet eden öğrencilerin melatonin hormon dengesini koruyarak geceleri ihtiyaçlarını görmesi için geliştirdikleri ‘SLİPPER’ yani akıllı terlik projesi ile Türkiye 1.si olup adını duyuran Ceylin GÖZÜM,en son girişimi Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet KASAPOĞLU’na sunduğu okullardaki teması azaltacak ve temaslı kişileri en kısa sürede tespit edecek olan Asistan Cesur isimli projesi olmuştur.
Denizli Albayrak Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 3.sınıf öğrencisi olan Mediyne Ceylin GÖZÜM, İlkokulu Denizli’nin Çal ilçesinin Süller Köyünde okudu. Anasınıfında iken okuluna bir bilgisayarın gelmesi ilgisini çeken Ceylin’in okuldan eve döndüğünde babasından bilgisayar almasını istedi ama ailesinin durumu olmadığı için alamadı. Ceylin’in bilgisayar hayalini bilen amcası 3.sınıfın sonunda karne hediyesi olarak Ceylin’e bilgisayar aldı ve köyünde interneti olmadığı halde bilgisayarı kendi çabası ile öğrendi. 5.sınıfa geçerken Denizli’ye taşındılar, Denizli’deki okulunda bilgisayar dersi almaya başladığında öğretmeninin dikkatini çekti ve öğretmeni, Ceylin’ e Code.org ve Scratch gibi sitelerden blok tabanlı kodlama nasıl yapacağını öğretti. 7.sınıfta okuluna Gençlik ve Spor Bakanlığından gelen görevliler Kod Adı:2023 projesi için yapılacak sınavı geçen öğrencilerin HTML-CSS kursu alacağını anlattılar.Bu sınavı tam puanla geçen Ceylin 1 aylık HTML-CSS eğitimin sonunda basit wep sitelerini kurabilecek seviye geldi ve ardından kendi araştırması ile PHP ve PYTHON kurulumunu öğrendi.
İlk Parasını 12 yaşında Kazandı
Ceylin’in 8.sınıfta Arduino ilgisi başladı, Arduino setini ailesinin maddi durumu yetersizliğinden dolayı alamadığı için Nejdat DELİOĞLU YouTuber ile iletişime geçip kendinden bahsetti, bunun üzerine Nejdat DELİOĞLU, Ceylin’e Arduino seti hediye etti. Ürettiği Arduino Projelerini ve bilgilerini paylaşmak için youtube kanalı attı ve youtube sayesinde ilk parasını 12 yaşında kazandı. Bundan sonraki girişimleri ve projeleri için ailesinin maddi durumu engel görmeyen Ceylin GÖZÜM bulunduğu ortamlarda kendi farkını gösterirken Robotus, Proje Hocam, Mikrofon Akademi, NTC Akademi gibi firmalar sponsor oldu ve öğretmenleri de maddi manevi destek oldular. Lisedeyken Denizli Erbakır Fen Lisesinin düzenlediği Türkiye’de ve Avrupa’da ilk olan Liseler Arası Hackathonda arkadaşları Sudenaz AŞÇI,Berna KAYA,Çağla IRMAK ile birlikte ürettikleri Akıllı Terlik projesi Türkiye 1.si oldu.Okuldaki dersleri kendisine basit geldiği için Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin BAĞ’a kendini tanıtan, üniversitede derslere girmek istediğini anlatan maili attı ve bu isteği kabul olunarak Ceylin’in lisedeyken üniversite hayatı başladı. Durmak bilmeyen Ceylin’in kurduğu girişimleri şunlar olmuştur:
–KİVİ, eğitimdeki eşitsizlikten dolayı dezavantajlı öğrencilere sanal ortamda canlı olarak gönüllü eğitmenler ile eğitim desteği sağlayan platform.
–COOL KAMPUS, girişimi sayesinde öğrenciler seçecekleri meslekler hakkındaki online olarak sorularının cevaplarını alabiliyor.
–ÇAKIL, etkinlik ve yarışmaları, liseli girişimciler ile buluşturduğu ortam.
–GİRS A CODE, girişimi Türkiye’deki genç kızlara teknoloji alanında eğitim ve destek sağlıyor.
KATILDIĞI YARIŞMALARDAKİ BAŞARILARI VE PROJELERİ
● Erbakır Fen Lisesi Lise Öğrencileri Hackathonu 1. ‘lik Ödülü: Melatonin hormonunun vücudumuzda daha doğru salgılanabilmesi için akıllı terlik projesi.
● Microsoft, Habitat Derneği, Ansiad Antalya İOT Hackathon Jüri Özel Ödülü: Gelecekteki su kıtlığı sorununa çözüm olarak, hareket enerjisini suya çeviren akıllı sistem.
● Konya Bilim Merkezi Akıllı Şehirler Hackathonu Jüri Özel Ödülü: Sokaktaki çim, ağaç, çiçek gibi alanların daha verimli sulanması için akıllı sulama sistemi.
● İzmir Akıllı Şehirler Hackathonu Jüri Özel Ödülü: Parklarda bulunan spor aletlerinden elektrik üreterek, insanları spora teşvik etmek için akıllı spor aletleri.
● Habitat Derneği, Microsoft Engelsiz Hackathon Jüri Özel Ödülü:İşaret dilini algılayıp yazı diline çeviren mobil uygulama.
● Habitat Derneği ve Microsoft “Covidathon” 67 takım arasından Bakkallarda teması azaltmak için akıllı sistem projesi ile 23.oluyor.
● 6. Başakşehir Living Lab İnovasyon Yarışması Finalist:Asker montundan elektrik üretimi projesi
● 7. Başakşehir Living Lab İnovasyon Yarışması Finalist: İnsan sesinden elektrik üretme.
● Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Girişimcilik Merkezi Akıllı Şehirler İdeathonu FİNALİST: Parklarda bulunan spor aletlerinden elektrik üreterek, insanları spora teşvik etmek için akıllı spor aletleri
● ETİ ve Türkiye Gençlik Gönüllüleri Vakfı “Güç Sensin” Yarışması.
Ceylin GÖZÜM’ün girişimleri ile ilgili detaylı bilgi almak isteyenler https://www.instagram.com/ceylingozum/?hl=tr instagram hesabını, https://www.youtube.com/channel/UC-1uAIoVQGSHJ7z9YWXN6Qg youtube hesabını takip edebilir.