KONTROLDEN ÇIKAN ROKETİN PARÇALARI DÜNYA’YA MI DÜŞECEK?
Çin, ilk uzay istasyonu için ilk modülü taşıyan roketi geçen hafta perşembe günü uzaya yollamıştı. Başarıyla fırlatılan roket, fırlatıcısının ana aşamasından ayrıldı ve planlanan yörüngesine girdi. Roketin ana gövdesinin, okyanusta daha önce planlanan bir noktaya iniş yapması beklenirken kontrolsüz bir biçimde dünyanın etrafında dönmeye başladı.
Saatte 27 bin 600 kilometre hızla dünyanın etrafında dönen gövdenin bir kısmı atmosferde yanarken sağlam kalan bazı parçalarının ise yerleşim bölgelerine düşmesinden endişe ediliyor.
Uzmanlar roket parçalarının kuzey ve güney yarım kürede 41. enlemler arasına düşebileceğini söyledi. Düşme ihtimal olan yerler arasında Türkiye’nin bazı ilçeleri de bulunuyor. Düşme ihtimali olan şehirler arasında İstanbul, Pekin, Madrid, Şili ve Yeni Zelanda da var.
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI: ZARAR VERME OLASILIĞI SON DERECE DÜŞÜK
Çin’in hafta sonunda Dünya’ya düşmesi beklenen roket enkazı ile ilgili endişe sürerken Pekin, hasar olasılığının son derece düşük olduğunu açıkladı.
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Vang Venbin, roketin parçalarının önemli bir bölümünün atmosfere girişte yanarak tahrip olacağını belirterek “Havacılık faaliyetlerine ya da yerdeki insanlara ve faaliyetlere zarar verme olasılığı son derece düşük” dedi. Vang, yetkililerin kamuoyunu gelişmelerden zamanında haberdar edeceğini de sözlerine ekledi.
ABD: İMHA ETME GİBİ BİR PLANIMIZ YOK
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, daha önce yaptığı açıklamada roketin okyanusa düşmesini beklediklerini belirterek roketi imha etme planlarının bulunmadığını bildirmişti. Austin, roketin okyanusa düşmesini umut ettiklerini ve düşüşün Cumartesi ile Pazar günleri arasında olmasını beklediklerini kaydetti. ABD Savunma Bakanı, Çin’i roketin düşmesine izin vererek ihmalkâr davranmakla suçlamış, uzay alanında faaliyet gösterenlerin “güvenli ve dikkatli” bir şekilde faaliyet göstermesi gerektiği uyarısı yaptı.
NE ZAMAN VE NEREYE DÜŞECEĞİ ANCAK SAATLER ÖNCESİNDEN BİLİNEBİLİR
ABD Savunma Bakanlığı sözcülerinden Mice Howard, roket kalıntılarının 8 Mayıs’ta düşmesini beklediklerini ancak nereye ve ne zaman düşeceğinin, gezegene inmesine saatler kala tahmin edilebileceğini söylemişti.
Durum böyle iken dünya ülkelerindeki gergin bekleyiş ve akıllardaki sorular hala devam ediyor.