GenelSAĞLIK

UYKU DÜZENİ İÇİN 10 İPUCU!

Güne enerjik başlamamızı sağlayan en önemli faktörlerden biri uykumuzu almış olmaktır. Derin ve güzel bir uyku için öncelikle uyku düzenimizin olması gerekiyor. Birçok insan tatilde bozulan uyku düzenlerini, iş ve eğitim hayatına döndüklerinde toparlamakta zorlanıyor. Bu durum yorgun ve sürekli uykulu bir gün geçirmeye sebep oluyor. Bu günlerde çok önemsediğimiz bağışıklığımızı korumanında yollarından biri uyku düzeninden geçiyor. Peki bozulan uyku düzenimizi nasıl toparlarız? İşte dikkat edilmesi gereken 10 madde:

  1. Her gün aynı saatte yatıp kalmaya özen gösterin.

Her gün aynı saatte uyuyup uyandığınızda vücudunuz buna alışacak ve uyku vakti geldiğinde daha rahat uykuya dalacaksınız.

2. Yatmadan önce ılık duş alın.

Ilık bir duş almak vücudunuzu gevşetecek ve rahatlatacaktır bu sayede uykuya dalmanız daha kolay olacaktır.

3. Yatmadan önce yemek ve kafeinden uzak durun.

Yatmadan önce yemek yediğimizde bedenimiz yediklerimizi sindirme sürecine giriyor ve uykuya dalmak daha da güç bir hal almış oluyor. Bir diğer önemli nokta ise kafein içeren içeceklerden uzak durmaktır. Kafeinli içecek içtiğinizde olan uykunuz da kaçar ve uyumak güçleşir.

4. Yatağı sadece uyumak için kullanın.

Yatakta dizi, film seyretmek ve kitap okumak gibi aktiviteler yapmayın. Beyniniz yatağa girdiğinde sadece uyuyacağını bilmeli ve vücudu ona göre hazırlamalı bu sayede daha rahat uyuma evresine geçeceksiniz.

5. Rahat kıyafetler giyin.

Rahat kıyafetler tercih ederek bedeninizi rahatlatın özellikle bedeni rahatsız etmeyecek pamuklu kumaşlar tercih edin.

6. Karanlık bir odada uyuyun.

Işık olan ortamda vücudumuz, gelen ışığı gün ışığı ile karıştırıp uyanık kalmaya çalışıyor. Bir diğer önemli nokta ise bizi kanserden koruyan melatonin hormonunun vücudumuzda salgılanmasını önlüyor.

7. Mavi ışıktan uzak durun.

Telefon, bilgisayar gibi elektronik aletlerden yayılan mavi ışık vücudunuzda gündüz etkisi yapabileceği gibi bu aletler zihninizi oyalayarak uykudan uzaklaşmanızı sağlayacaktır. Yatağa girmeden en az yarım saat önce elektronik aletlerle oynamayı bırakmalısınız.

8. Şekerleme yapmaktan uzak durun.

Şekerleme yapmanız uyku düzeninizin çok çabuk alt üst olmasını sağlar bu sebeple şekerleme yapmaktan uzak durun.

9. Odanızı havalandırmayı unutmayın.

Yatmadan önce odanızı havalandırın. İçeri dolan temiz hava kendinizi iyi hissetmenizi sağlar ve daha rahat uykuya dalmanıza yardımcı olur. Sabah baş ağrısı ile uyanmamak içinde yatmadan önce odanızı havalandırmak çok etkili bir yöntemdir.

10. Şekerli yiyecekler ve karbonhidrattan uzak durun.

Sağlığımız için zararlı olan bu yiyecekler uyku düzenimiz içinde zararlıdır. Gün içinde tüketilen şeker ve karbonhidrat içeren yiyecekler gece uyanık kalmanızı sağlayacağı için uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici uygulamanızı kapatıp tekrar giriş yapmayı deneyiniz.