EĞİTİMGenelGİRİŞİMCİLİKGirişimlerGüncelLise

İzmir Bilfen Lisesi Öğrencilerinden Çevreye Duyarlı, Örnek Projeler

Genç Başarı Vakfı tarafından her yıl “GençBizz” adıyla düzenlenen yarışmaya İzmir Bilfen Lisesi öğrencileri de kurdukları Bilfix Genç Başarı ve ATİ şirketleriyle katıldı. Öğrenciler kurdukları bu şirketler ile, yarışma kapsamında Türkiye’de kurulan çok sayıda şirket içinden ilk 75’e girip final şansı yakaladı. Geçen yıl iddialı bir sosyal sorumluluk projesine imza atarak ülkemizde ve dünyada sorun olan plastik kullanımına ve atık problemine odaklanan gençler bu sene iki farklı şirket projesiyle yarışmaya katıldı. Yarışma kapsamında “Sürdürülebilir Enerji” üzerine çalışma yapan Bilfix üyeleri ürettikleri elektrik sayesinde enerji üretimine fayda sağlamayı amaçlarken ATİ üyeleri ise geri dönüşüme en modern bakış açısı “Upcycling” i kendilerine rehber seçti.

Genç Başarı Vakfı, öğrencilerin şirket hayatını öğrenmeleri için her yıl “GençBizz” adlı bir girişimcilik yarışması düzenliyor. Yarışma, okullar arasında değil öğrencilerin kurduğu şirketler arasında yapılıyor. Bu yarışmada şirket bütçesi dahil olmak üzere bütün departmanlarla öğrenciler bizzat kendileri ilgileniyor. İzmir Bilfen Lisesi öğrencilerinden Yiğit Çakır, Berk Simav, M.Mert Kağıtçıoğlu, Efe Simav, Ayşe Beril Kaşıkçıoğlu, Selinsu Naz Varlı, Can Özbek, Turan Altay, Elif Kılıç, Zehranaz Uluhan, Semina Sözen, Emre Adıvar,Yağız Duran,Kaan Öner,Ece Döndü, Kaan Özçağıran,, Can Çetin, Türker Tuğsuz, Samet Yağız Birlik ve Sarp Sunel Bilfix Genç Başarı ve ATİ şirketlerini kurarak geçen yıl olduğu gibi bu yılda “GencBizz” yarışmasına başvuru yaptı. “Bilfix Genç Başarı”, üretimlerinde Sürdürülebilir Enerji”, ATİ şirketi ise“UPCYLING” yöntemini kullandı. Bu iki şirket ile Türkiye’de kurulan çok sayıda şirket içinden ilk 75’e girme şansı yakalayan öğrenciler, haziran ayında yapılacak final için çalışmalarına devam ediyor.

Genç girişimcilerden çevreye duyarlı iki örnek proje

İzmir Bilfen Lisesi öğrencileri tarafından kurulan Bilfix Genç Başarı şirketi  “Sürdürülebilir Enerji” üzerinde çalışma kararı aldı ve deniz dalgalarının kinetik enerjisini elektrik enerjisine çeviren bir mekanizma tasarladı. Öğrenciler bu mekanizma ile doğa dostu, sürdürülebilir ve düşük maliyetli enerji elde ederek sürdürebilir enerjinin henüz ülkemizde harekete geçirilmeyen bir boyutuna öncülük etmeyi amaçlıyor. Yarışmaya katılan diğer şirket ATİ ise geri dönüşüme en modern bakış açısı “ Upcycling” i kendilerine rehber seçerek modern dünyanın vazgeçilmez bir parçası ve aynı zamanda en büyük kirleticilerinden biri olan “piller” üzerinde çalışma kararı aldı. Öğrenciler, kullanım dışı kalan bilgisayar pillerinden imal edecekleri güneş enerjili mobil şarj istasyonları ile bu pillere ve dolayısıyla doğaya ve çevreye ikinci bir şans vermeyi planlıyor.

Genç Başarı Eğitim Vakfı 

1999 yılında kurulan, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Genç Başarı Eğitim Vakfı, girişimci zihin yapısına sahip gençlerin ve çocukların yetişmesi için çalışmalarına yön vermekte ve iş dünyasındaki profesyonellerin ve girişimcilerin programlara aktif katılımlarını sağlayarak iş dünyası ve eğitim arasında köprü kurmaktadır. Gençler ve çocuklar, yaş gruplarına göre geliştirilen eğitici ve deneyim odaklı bu programlara dahil olarak iş dünyasına hazırlık için gerekli bilgi ve donanıma erken yaşlarda sahip olma fırsatı yakalamaktadır. GençBizz Lise Girişimcilik Programı; 16- 18 yaş grubu lise öğrencilerinin, iş dünyası gönüllüleri mentörlüğünde ve öğretmenlerinin rehberliğinde; kendi küçük ölçekli şirketlerini sıfır sermaye ile kurdukları, okul sınırları içerisinde gerçek ürün / hizmet üreterek satış yaptıkları, yönettikleri, ulusal ve uluslararası fuarlara katıldıkları, program sonunda şirketlerinin tasfiye ettikleri yaparak öğrenmeye dayalı bir ekonomik eğitim programıdır.
 123 ülkede yaklaşık 50 yıldır uygulan program; “Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı” ve “Avrupa Birliği İşletmeler Genel Müdürlüğünce resmen tanınmıştır.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici uygulamanızı kapatıp tekrar giriş yapmayı deneyiniz.