Genel
Trend

YILLARDIR UNUTULAN TATLILARIN TARİFİ İZEL AYHAN’DA

Günümüze kadar ulaşamayan 56 tarif İzmirli Aşçı İzel Ayhan’da!
56 Osmanlı Tatlılılarının tarifini değiştirmeden yeniden reçetelendirdi.
Gramaj olarak açık tarif verilmeyen Türk yemek kitabı yazarı Mehmed Kamil’in Melceü’t Tabbahin’deki Osmanlı Tatlılarının izini süren İzel Ayhan, bazılarını birçok kez deneyerek tatlıların orijinal haline ulaşmayı başardı.
İzmir’de Mutfak Sanatları ve Yönetim Bölümü mezunu olan 25 yaşındaki aşçı İzel Ayhan, Eğitmen Şef Ayşe Arsan’ın tavsiyeleri üzerine 1844 yılında yazılan ilk Türk yemek tarifi kitabı Mehmed Kamil’in Melceü’t Tabbahin’i incelemeye aldı.
Osmanlı mutfağında çok önemli yere sahip olan tatlıların günümüze kadar ulaşamadığını fark eden Ayhan, bu tatlıların tariflerini eski tariflere sadık kalarak yeniden reçetelendirdi.
Tatlılar üzerinde defalarca deneme yapan İzel Ayhan’ın bu çalışması aynı zamanda üniversite bitirme tezi oldu.
56 Osmanlı tatlısını günümüze kadar taşımayı başaran İzel Ayhan, yemek tarifi kitabının Türkçe, İngilizce ve Türkçe-İngilizce olarak baskısını yaptırdı.
Osmanlı tatlılarının günümüzde de mutfaklarda olmasını arzu ettiğini söyleyen
İzel Ayhan, tarif kitabının çok sayıda basımla Türk ve yabancı mutfaklara kadar ulaşmasını hedefliyor.
İzel Ayhan çalışmarı hakkında şunları söyledi: “Üniversitede okurken tatlı yapmaya merakım vardı. Eğitmen Şef Ayşe Arsan’ın tavsiyesi üzerine Mehmed Kamil’in Melceü’t Tabbahin’i üzerine çalışma yaptım. Kitap, not defteri şeklinde yazılan bir kitap. Tatlıların tarifleri gramaj olarak açıkça yazmıyor. Kitapta genelde ‘aldığı kadar’, ‘yeteri kadar’, ‘kıvamına göre’ gibi ifadeler ve eski kelimeler yer alıyor. Ben bu kitaptaki 56 tatlının tarifini çıkartarak günümüze taşımış oldum. Yani çok eskiden yazılmış tatlı tariflerinin orijinal haliyle asla oynamadan, hepsini defalarca denedim ve onları herkesin kolayca mutfağında pişirebilmesini sağlayacak tarifler haline getirdim.”

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici uygulamanızı kapatıp tekrar giriş yapmayı deneyiniz.