KÜLTÜR SANAT

“DOĞUDAN YÜKSELEN YILDIZ ”ÜSKÜDAR’A GELİYOR

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ

DÜNDEN BUGÜNE EROL DENEÇ SERGİSİYLE TÜRK MİLLİ KÜLTÜRÜNE AYNA TUTACAK

Üsküdar’ı, şehrin kültür sanat merkezi haline getiren Üsküdar Belediyesi, fantastik realist tarzın Türkiye’deki ilk, dünyadaki önemli temsilcileri arasında yer alan ressam ve müzisyen Erol Deneç’in eserlerini tüm İstanbullularla buluşturacak. İmzasını taşıyan eserlerle Türkiye’nin adını dünyaya duyurarak, dünyada “Doğudan yükselen yıldız” olarak anılan sanatçının en seçkin eserleri Üsküdar’da sergilenecek. Üsküdar Belediyesi tarafından hazırlanan, sanatçının eserlerini içeren kitap da sergide tanıtılacak

Üsküdar Belediyesi tarafından 11 Ocak’ta Nevmekân Sahil’de başlatılacak, 1 ay boyunca sürecek sergide, sanatçının fantastik realist tarzındaki en seçkin eserleri sergilenirken Üsküdar Belediyesi tarafından hazırlanan kitabın da tanıtımı yapılacak. Türkiye’nin dünyadaki en önemli temsilcilerinden biri olan Erol Deneç, sergide yer alan eserleriyle milli kültürümüzün köklerinden bugüne uzanan yolculuğunu gözler önüne serecek. Avusturya’daki sanat hayatı boyunca eserlerindeki tercihleri ve başarıları nedeniyle “Doğudan yükselen yıldız” olarak anılan, dünyanın önemli koleksiyonlarında eserleri yer alan sanatçı, eserleriyle milli kültürümüzü yansıtıyor.

Hilmi Türkmen:

“İyi ki sanat var”

Üsküdar Belediyesi olarak, eserleri ve yetiştirdiği öğrencileriyle ‘Türkiye’yi dünyaya taşıyan, dünyayı Türkiye’ye getiren bir ressam’ olan Erol Deneç’ineserlerini kitaplaştırarak sanat tarihine bir yapıt kazandırmak istediklerini belirten Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen,

“Erol Deneç, genç kuşaklar ve genç ressam adayları için örnek bir sanatçı. Hem düzenlediğimiz sergi hem de hazırladığımız kitap ile bu büyük sanatçının bir kere daha sanatseverlerle buluşmasına vesile olduğumuz için mutluluk duyuyoruz. İyi ki sanat var.” dedi.

Eserleri Avusturya’da sergileniyor

Şeker Ahmet Paşa, Osman Hamdi Bey Süleyman Seyyid’in gayretleri ve eserleriyle Türk resim sanatının 19. yüzyılda başlayan yolculuğunun kesintisiz bir şekilde sürdüğünü vurgulayan Türkmen, şunları söyledi:

“Dünya çapında ressamlarımız yetişiyor. Ressam Erol Deneç, bu önemli kültürümüzün farklı ve etkileyici üyelerinden biridir. İstanbul’da resme başlayan, Viyana’da devam eden ve sonra yine köklerine, İstanbul’a geri dönen ressam Deneç, bu uzun sanatsal yolculukta ülkemizi dünyada başarıyla temsil etmiştir. Deneç’in eserleri bugün Avusturya’nın önemli müzelerinde sergileniyor. Önemli koleksiyonlarda da eserleri bulunan Deneç, 150’den fazla sergiye de imza atmış bir ressamdır.

Bilgi notu

Erol Deneç kimdir?

1941 yılında İstanbul’da doğdu.

1962 Tatbiki Güzel Sanatlar ( Misafir Sanatçı Anton Lehmden ile çalıştı.) Fantastik ekolün ilk Türk temsilcisi oldu.

1964 Pr.Fuchhs’un davetiyle Viyana’ya yerleşti ve ilk sergisini açtı.

1965-68 yıllarında Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde Prof. Pauser ve değerli asistanı Hr. Vogel’in sınıfında fantastik çalışmalarını sürdürdü. Akademiye devam ederken Fantastik Ekol’ün ünlü sanatçılarıyla tanışıp onların çok sayıda sergisine iştirak etti. Aynı yıllarda resim ve heykel sempozyumlarına katıldı.

1971 Rudi Bohm, Erol Deneç hakkında belgesel bir film çekti. Bu film Viyana 20. Yy Modern Sanat Müzesi’nde gösterime sunuldu.

1964-73 Viyana’da ikamet edip Avrupa Kültür şehirlerine inceleme seyahatlerinde bulundu. Türkiye’de başladığı Klasik Türk müziği çalışmalarına keman ve ud ile devam edip, yanı sıra sitar ile Hint müziğine merak sardı.

1973 Viyana’da evlendi. Dört kızı bir oğlu oldu.

1973 İçindeki tabiat sevgisini keşfedip Alp dağları eteklerinde bir tepeye yerleşti. Çalışmalarını sürdürüp Avrupa’nın en önemli şehirlerinde devamlı sergilere katıldı.

1982 Avusturya televizyonu ünlü Rejisörü Wolfgang Lezowsky, Erol Deneç’in belgeselini yaptı. Bu film, Avrupa’nın büyük şehir televizyonlarında gösterildi.

1989 yılında Türkiye’ye dönüş yaptı.

1991-95 İstanbul Üniversitesi Kültür Merkezi’nde Resim Öğretmenliği yaptı. Burada eğitmenliğini üstlendiği öğrencileriyle 1995 yılında İFAR (İstanbul Fantastik Realite) grubunu kurdu. Üsküdar Emin Ongan Klasik Türk Musikisi Derneği’nde keman çalmaktadır.

1963’ten buyana açtığı sergilerin sayısı 150 ‘yi geçmiştir. Çalışmalarına Moda’da ki atölyesinde devam etmekte olan sanatçının Albertina Müzesi, Belveder Müzesi, Viyana Şehir Koleksiyonu, Akbank Koleksiyonu’nda aralarında bulunduğu Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya ve Türkiye’de ki koleksiyonlarda birçok eseri bulunmaktadır.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici uygulamanızı kapatıp tekrar giriş yapmayı deneyiniz.