BeslenmeSAĞLIKSPORYaşam Tarzı

İşte 2020’in sağlık trendleri!

Wellness sektöründeki harcamalar dünya küresel ekonomisinin neredeyse iki katı hızla büyüyen 4.5 trilyon dolarlık küresel bir pazar halini aldı. Artık insanlar, uzun ama sağlıklı yaşam için gerekli rutinlerini belirlerken, fiziksel durum ve performanslarını geliştirmek için çaba gösterirken beslenme alışkanlıklarını düzenleyen, egzersiz rutinlerini takip eden, uyku kalitesini artırıcı yenilikleri ve uygulamaları yakından takip ediyorlar.

1Giyilebilir Teknoloji

Geçen senenin birincisi giyilebilir teknoloji bu yıl da konumunu koruyarak sporcuların en favori trendi olmayı başarıyor. Akıllı saat bileklik, kalori takibi de yapabilen kalp ritim ölçerler ve telefon tutucu kol bandı gibi aksesuarlar sporcuların pek çok sorununu çözmüş gibi görünüyor. Giyilebilir takip cihazları her insanın sağlıklarını birçok farklı seviyede takip etmelerine olanak tanıyor. Nike’ın sakatlanmayı yüzde 50 oranında azalttığı iddia edilen koşu ayakkabıları sporcular tarafından merakla bekleniyor. Uyku düzenini ayarlayan yüzükleri ise tüketicinin kullanımına sürüldü bile. Oura yüzükleri uyku durumunuz, solunum hızınız, aktivite düzeyleriniz hakkında ayrıntılı bilgi verebiliyor.

2: Beslenme

Vejetaryen ve vegan beslenmenin insan sağlığının yanı sıra çevreye olan katkılarının da çok konuşulduğu bugünlerde; 2020 wellness trendleri arasında bitkisel beslenmenin yer aldığını görüyoruz. Yine beslenme endüstrisinde inovatif beslenme ön planda olmaya devam ediyor. Kalsiyum için marketteki tek seçeneğin inek sütü olduğunun düşünüldüğü devir artık gerilerde kaldı. Yapımı kolay ve sağlıklı badem, pirinç, yulaf, kaju, hindistan cevizi, yer fıstığı, keten tohumu, kenevir, susam sütleri artık mutfaklarımızın vazgeçilmezi. Sektör inovasyona açık olduğu için, karpuz tohumu yağı, muz unu gibi ürünler de yakın zamanda market raflarında yer alacak.

3: Doğaya dönüş

Şehir yaşamında uzak kaldığımız bir hazine olarak, doğanın iyileştirici gücünden ilham alan yeni dönem wellness uygulamaları, doğada yapılacak her türlü aktivitenin daha değerli olduğunun altını çiziyor. Bu trend, şehirdeki modern yaşantımızda ofisler, evlerde ve binalarda doğal dekorasyonlar ve yeşil dokunuşlarla kendini göstermeye başlarken; uzun doğa yürüyüşleri, doğa keşifleri, kamp gibi seçeneklerin de daha çok tercih edilmesinin önünü açıyor. Doktora gittiğinizi ve reçete almak yerine, doğada yürüyüş yapma önerisi aldığınızı düşünün. Bu dünya çapında artarak yayılan bir akım ve 2020 yılında daha yaygın hale gelecek. Avrupa Sağlık Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan araştırmada, her gün açık havada 25 dakika yürüyüş yapılmasının, yaşamınıza en az üç yıl ekleyebileceğini, DNA’nın onarılmasına yardımcı olduğunu biliniyor. 

4: Evde spor yapmak

Aplikasyonlar neredeyse eğitmenlerin yerini almaya başladı. Pek çoğumuz evlerdeki koşu bantları ya da eliptik bisikletlerin varlığına alışkın olsak da; gelişen teknolojiyle birlikte evde spor yapma konsepti de değişiyor. Akıllı saatler, takip cihazları ve sanal spor eğitmenleri ve gelişen uygulamalar sayesinde artık evinizde, bir spor salonunda olduğu kadar kapsamlı antrenmanlar yapabilmeniz mümkün.

5: Kaliteli uyku

Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından salgın bir hastalık olarak adlandırılan “yetersiz uyku”, fiziksel sağlığımız kadar zihinsel ve ruhsal sağlığımızı da etkiliyor. Telefonlar artık uyku uyandırma döngüsünü desteklemeyi amaçlayan otomatik olarak akşamları daha az mavi ışık yayar oldu. Bu konudaki yenilikler telefonlarla sınırlı değil. Giyilebilir teknolojilere her gün yenisi ekleniyor. General Electric gibi firmalar bu konuda yatırım yapanlardan. Örneğin GE, uyku-uyanıklık döngüsünü desteklemek için sabahları mavimsi ışıktan akşamları turuncu ışığa değişen GE C adlı yeni ampulü piyasaya sürdü.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici uygulamanızı kapatıp tekrar giriş yapmayı deneyiniz.