GenelGİRİŞİMCİLİKGüncelİŞ DÜNYASIKitapManşetSosyal Medya

Bedava sosyal fayda sağlamanın yolu Sosyal girişimcilik

Topluma fayda sağlamak için gerçekleştirilen sosyal girişim faaliyetleri son dönemde ülkemizde oldukça ilgi görüyor.

Sosyal girişimciliğin önemi ise her geçen gün artıyor. Topluma fayda sağlamanın ülke ve toplum adına güzel getirilerde bulunduğunun üstünde duran sosyal girişimci İsmail Hilmi Adıgüzel İletişim ve Marka Danışmanı Burçak Ilıman’ın ‘Home Office’ programında dünyada gerçekleştirilen çeşitli sosyal girişimcilik faaliyetlerinden bahsederken, genç girişimcilere de ilham verdi.

Her geçen gün değişen ve sosyal faydanın kazanca dönüştüğü zorlu koşullarda, sosyal girişimcilik faaliyetleri önem kazanmaya devam ediyor. Ulusal ve uluslararası birçok projeyi hayata geçirerek sürdürülebilir birçok projeye imza atan sosyal girişimci İsmail Hilmi Adıgüzel, İletişim ve Marka Danışmanı Burçak Ilıman tarafından gerçekleştirilen Home Office Programı’nda Türkiye’ de sosyal girişimcilik faaliyetlerinin zamanla önem kazanacağının üzerinde durdu.

Çeşitli kurumsal şirketlerde faaliyet gösterdikten sonra sosyal fayda üzerine çalışmalarına devam etmek istediğini belirten Adıgüzel ‘’Kurumsal iş hayatına kendimi kaptırınca, çevreme sağladığım sosyal faydadan uzaklaştığımı fark ettim. Bu durum beni rahatsız etmeye başladı ve dünyada neler yapılıyor üzerine araştırmalar yapmaya başladım. Bu sırada kendimi sosyal girişimciliğin içerisinde buldum. Gelen talepler neticesinde de sosyal girişimcilik ile ilgili birçok üniversite de seminerler verdim. Üretmeyi seviyorum, girişimcilerin sayıları her geçen gün artıyor. Bu benim hoşuma gidiyor. Bu konferanslardaki amacım ülkemizde var olan girişimcilik heyecanına ortak olarak sosyal girişimciliğe kaydırmak. Yenilikçi iş modelleri gerçekleştirerek girişimci olmak harikulade bir olay fakat sosyal girişimci olmak bam başka. Önümüzdeki süreçte yenilikçi iş modellerinin daha çok kazanç getireceğine inanıyorum’’ dedi.

‘’En Temel Fark Üretiyor Olmak’’

Program sırasında girişimcilik ve sosyal girişimcilik arasındaki farklardan da söz eden İsmail Hilmi Adıgüzel ‘’Sosyal girişimcilikle, girişimcilik arasındaki en temel fark topluma fayda sağlıyor olmak. Sadece maddi ihtiyaç doğrultusunda değil, sosyal fayda da sağlayabiliyorsan ve herhangi bir sorunu çözüme kavuşturabiliyorsan bu sosyal girişimciliktir. Aslında buna iyilik yaparak para kazanmakta diyebiliriz’’ ifadelerinde bulundu.

‘’Sosyal girişimcilik ne demek?’’

Konferanslarımın sonunda anket çalışması yapıyorum ve gelen yorumlar neticesinde çok duygulanıyorum. Çok güzel yorumlar alıyorum. İnsanların hayatlarına pozitif anlamda dokunabiliyor olmak hayallerine ortak oluyor olmak harikulade bir olay. Sosyal girişimcilik ne demek?  Diye sorarsanız bedava iyilik yapma formülüdür. Bir nevi bedava hayır işlemektir diyebilirim. Araştırma yaparken sabahlara kadar araştırıp, insanların bu kadar güzel fikir üretmelerini hayranlıkla okudum ve cebinden bir kuruş çıkmadan 60 milyon insana ayakkabı bağışında bulunan, Milyonlarca insanın yoksullukla mücadele etmesine destek olan, insanlar var. Bunu yaparken cebinden 1 kuruş harcamıyorsun. Topluma fayda sağlıyorsun’’ dedi.

‘’Yeterli kanunların çıkarılmaması, faaliyetlerin gerçekleştirilmesine engel oluyor’’

Ülkemizde sosyal girişimcilik yasasının çıkarılmasına ihtiyaç var. İngiltere’de şuan sosyal şirket kurabiliyorsun. Sosyal şirketlerde STK gibi çalışabiliyorsun. Kanunlar dışında en büyük ihtiyaç ne diye sorarsanız kesinlikle bilinçlendirmenin yetersizliği diyebilirim. Özellikle okullarda gençlere bu konularda eğitim verilmeli. Gençlerin hayallerine ortak olunmalı. İnsan bilmediği bir tatlının hayalini kuramadığı gibi, bilemediği iş modelinin de hayalini kuramaz.

Sosyal Girişim-cilik kitabının da yazarı olan ve gelecek dönemlerde projelerinden de söz eden Adıgüzel  ‘’Kitabımda kapitalizm V2.0 yazdığımda çevremden tepki aldım ama sosyal girişimciliğe baktığımızda kapitalizmin bir üst versiyonu gibi düşünebiliriz. Her geçen gün dönüşüyoruz. Ama ben umutluyum, ürün üretmek için artık zaman harcamayacağız. Bunun yerine fikir üreteceğiz ve bu değer kazanacak. Bu durumda sosyal sermaye gündeme gelecek. Umarım ki herkes kazançlı çıkacak. Ayrıca ikinci kitabımı da hazırlıyorum, sizlerle buluşturmayı heyecanla bekliyorum. İnsanlara örnek olmalıyım diye çıktığım bu yolda kendi yayınevimi kurdum. Kütüphanelerde güncel kitap bulma problemi var. Bende bu sebepten. Kütüphanelere daha fazla güncel kitap bağışlayabilmek adına Yayınevimde  tek bir adet kitap satışı yapılamıyor, en az iki kitap alabiliyorsunuz. Buradaki amaç biri sizin olurken diğeri de herhangi bir kütüphaneye bağışlanıyor’’ diye belirtti.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici uygulamanızı kapatıp tekrar giriş yapmayı deneyiniz.